Pierwszy wypał gliny nastąpił prawdopodobnie przez przypadek. Jedna z teorii
( z przymrużeniem oka ) mówi że nastąpiło to podczas suszenia przy ognisku koszy wiklinowych. Kosze takie wyklejano w środku gliną aby można było do nich wsypać drobne ziarno czy mąkę . W pewnym momencie kosze się zapaliły i spłonęły a glina która była w środku stwardniała od wysokiej temperatury. Tak powstał pierwszy wypalony garnek.
Jak było naprawdę chyba nikt z naukowców nie jest w stanie potwierdzić.
Istotne jest to że od pradziejów ludzie wypalali naczynia na swoje potrzeby. Na początku robiono to w ognisku ale z biegiem lat i potrzeb człowiek stworzył różne rodzaje pieców garncarskich od prymitywnych jamowych aż po duże piece garncarskie używane w niektórych regionach do dziś.
Prymitywne polskie polowe piece garncarskie
Tradycyjny ziemny piec garncarski ( używany od XVIII w do dnia dzisiejszego) był zazwyczaj na tyle duży, że dorosły mężczyzna mógł w nim stanąć i rozprostować ręce. Garnki na jego załadunek garncarz toczył przez wiele tygodni. Wypał trwał od 25 do nawet 60 godzin (w zależności od wielkości i konstrukcji pieca).
Sztuka wypału garnków nie była łatwa i przechodziła zazwyczaj z ojca na syna.
Na początku pusty piec trzeba było wygrzać a następnie w odpowiedni sposób poukładać w nim garnki. Garnki nie powinny zastawiać kanałów grzewczych. Ustawiane były od największych na dole po mniejsze u góry. W zależności od wypału czy to biskwitowego czy szkliwnego, garnki wkładano jedne w drugie lub ustawiano na ściankach naprzemiennie tak aby później można było garnki poszkliwione rozerwać i zeszlifować w miejsca styku. Na górze i w środku pieca ustawiano najdelikatniejsze garnuszki a cały kopiec przykrywano stłuczonymi skorupami.
Po ułożeniu garnków i rozpaleniu pieca następowało powolne wygrzewanie i parowanie pieca i garnków trwające około 10 godzin. Następnie zaczynało się palenie właściwe trwające do momentu aż płomień nie stanie się jasno pomarańczowy . Wtedy następowała faza palenia najmocniejszego trwająca ok. 5 godzin. W tym czasie płomień powinien stać się cielisty (prawie biały) tak jak i garnki w środku pieca. Po tym czasie piec powinien być wygaszony a garnki w środku powolutku powinny stygnąć. Trwało to nawet kilka dni.
W piecu garncarskim palono drzewem iglastym . Od budowy pieca zależała długość szczap niektóre przekraczały nawet półtora metra.
Po wypale następował proces segregacji garnków w zależności od rodzaju oraz jakości produktu po wypale. Jednak należy zaznaczyć że te produkty garncarskie które po wypale nie wyglądały najlepiej znajdowały swoje miejsce u miejscowej biedoty oczywiście w przeszłości . dzisiaj zazwyczaj trafiają do rąk artystów i ekscentryków.
Przykłady pieców garncarskich używanych w Polsce
(Roman Reinfuss - Piece do wypału naczyń w polskim garncarstwie ludowym)
Wykaz miejscowości w Polsce w których stały piece garncarskie wg książki:
Roman Reinfuss - Piece do wypału naczyń w polskim garncarstwie ludowym
|
1. Kartuzy
2. Gostycyn
3. Sejny
4. Mława
5. Płock
6. Ciechanów
7. Wyszków
8. Buksztel
9. Czarna Wieś
10. Suszcza
11. Łuka
12. Hryniewicze Duże
13. Siemiatycze
14. Kopcie
15. Kolonia Chodów
16. Biała Podlaska
17. Sielczyk
18. Osieck
19. G-linne
20. Radzyń Podlaski
21. Kock
22. Baranów
23. Michów
24. Firlej
25. Ostrów
26. Kaznów
27. Urzędów
28. Putnowice
29. Kolonia Jasienica
30. Józefów
31. Jarosławiec |
32. Łążek
33. Domastawa
34. Lipowiec
35. Krasnobród
36. Kolonia Dąbrowa
37. Jarczów
38. Hrebenne
39. Kolonia Majdanek
40. Bidaczów Stary
41. Leżajsk
42. Sokołów Małopolski
43. Poręby Dębskie
44. Niwiska
45. Medynia Głogowska
46. Zalesie
47. Mrzygłód
48. Warzyce
49. Kołaczyce
50. Kłodawa
51. Czermna
52. Ryglice
53. Rzepiennik Biskupi
54. Stróżówka
55. Kipszna
56. Ruda Kameralna
57. Rostoka
58. Podegrodzie
59. Stary Sącz
60. Maniowy
61. Rabka
62. Radłów
|
63. Buczków
64. Dębina
65. Wadowice
66. Andrychów
67. Kęty
68. Wilamowice
69. Bielany
70. Nidek
80. Denków
81. Kąty Denkowskie
82. Iłża
83. Jedlanka
84. Odrowąż
85. Chałupki
86. Szczekociny
87. Przyrów
88. Kruszyna
89. Kolonia Orzechówek
90. Przybyszów
91. Norbertów
92. Grocholice
93. Bełchatów
94. Szczerców
95. Chojny
96. Wola Będkowska
97. Barczew
98. Burzenin
99. Sieradz
100. Zduńska Wola
101. Łask
102. Tomaszów Mazowiecki
|
103. Podkonice Duże
104. Rawa Mazowiecka
105. Mogielnica
106. Głowaczów
107. Krakowiany
108. Żelechów
109. Mszczonów
110. Bolimów
111. Brzeziny
112. Stryków
113. Uniejów
114. Chocz
115. Męcielin
116. Białobłoty
117. Orlin
118. Dziewin Duży
119. Konin
120. Koło
121. Kleczew
122. Zwoleń
123. Leopoldów
124. Gostynin
125. Lubień
126. Kowal
|
Roman Reinfuss - Piece do wypału naczyń w polskim garncarstwie ludowym
|